Szlovák Tájház - Békéscsaba

látnivalók Békéscsabán

Szlovák Tájház - Békéscsaba

align=left A 17. század végén a törökellenes harcok miatt Békéscsaba elnéptelenedett. A törökök kiűzése után Békés megye a felső-ausztriai származású Harruckern család birtokába került. A család betelepítésekkel pótolta a hiányzó munkaerőt. Ezáltal a Felvidékről szlovák családok érkeztek.

A tájház a módos parasztok tárgyain keresztül a XIX. századi életmódot mutatja be. Az alföldi háztípus helyi jellegzetességeit, mint például a podsztyenkát (előtornác), a tiszta szobát, a padkával szegélyezett kemencét, a szlovák festett bútorokat, sajátos tárgyaikat láthatjuk itt. A tájház központja a konyha, amely két részből állt: az első része a pitvar, mögötte a kéményalja a tulajdonképpeni konyha, a főzés helye.

Fala mentén padkák, kétoldalt kemencenyílás, ezeken keresztül fűtötték a szobák kemencéjét. A boltíves falon elhelyezett tányérok a konyha díszei voltak. A tisztaszoba a ház gondosan tisztán tartott, a legszebb, rendelésre készült faragott-festett bútorokkal berendezett helyisége.

align=right Itt fogadták a megtisztelt vendégeket; hétköznapokon alig használták, többnyire csak az ünnepek és a családi események alkalmával vették igénybe. Diagonális elrendezése csabai házak archaikusabb szobarendjét idézi: az ágytól kiinduló képzeletbeli átló a szobát két, elkülönülő részre osztja: az asztal körüli kultikus részre (szentsarok), valamint a mennyezetes ágyat és a kemencét befogadó lakótérre.

A hátsó szobából nyíló kicsiny helyiség, a kiskamra fő rendeltetése a háztartás eszközeinek tárolása. Itt tárolták azokat az edényeket és konyhai eszközöket, melyeknek használatára nem került minden nap sor. A nagykamra egyszerre szolgált éléstárul és a háztartáshoz szükséges, ritkán használt eszközök tárlóhelyéül. A kenyérgabona és a kenyérsütés eszközei mellett itt tárolták kampókra felakasztva a füstölt szalonnát, húsokat is. Az állattartás számos eszközét is a nagykamrában helyezték el.


A Szlovák Tájházban látható tárgyi valóság egyaránt magában foglalja az anyaország és a környező magyarság népi kulturális értékeit.

Szlovák Tájház
Békéscsaba, Garay u. 21.
Tel./Fax: 66/327-038
Nyitva tartás:
október 1-től március 31-ig:
szerdától-vasárnapig: 10.00-12.00 és 14.00-16.00 óráig
március 31-től szeptember 30-ig:
keddtől-vasárnapig:
10.00-12.00 és 14.00-18.00 óráig
Település ismertető
  • Békéscsaba

    A közel 64 ezer lakosú Békéscsaba Magyarország dél-keleti határán, Budapesttől mintegy 200 km-re található. B...

Szállások Békéscsabán



és környékén