Bárdoshíd – Vértanúk útja - Gyula

látnivalók Gyulán

Bárdoshíd – Vértanúk útja - Gyula

Az 1807-1808 között épült Bárdos-híd a megye legrégibb közúti téglahídja - ma is szolgálatban. A Vertich József tervei szerint Czigler Antal által felépített híd négy boltívének ritmusa igazán oldalról látható.

A legrégebbi, téglaboltozatú hidak az 1800-as években, a folyók fölött átívelő acélszerkezetek pedig az 1900-as évek elején épültek. Az építészek az akkori kor igényeihez igazodtak. Így, bár azóta többször voltak felújítások és megerősítések, a hidak egy része nem felel meg a mostani forgalomnak. Kicsi a teherbírásuk és nem elég szélesek. Így van ez a gyulai Bárdosi-híddal is.

A műemléki védelem alatt álló, négy ívnyílású téglahidat egykor a Bárdos-ér miatt építették fel. 1803-ban a megyei közgyűlés a vármegye mérnökét, Vertich Józsefet bízta meg a híd terveinek az elkészítésével. A négy boltozott nyílású, három középpilléres híd 1807-ben készült el, ma is használatban van. Mivel a Bárdos-ért a Körösök szabályozása kapcsán feltöltötték, így a híd alatt ma gyalogosok és kerékpárosok közlekednek.

align= right Állami forrásból a közeljövőben több híd felújítása kezdődik meg az országban, így hamarosan megújlhat a gyulai Bárdos-híd is. A beruházás keretében a hídszerkezet teljes szigetelése mellett kicserélik a meglévő szigeteléseket, mely szegélyek, mellvédek átépítésével jár.
Település ismertető
  • Gyula

    Válassza úti célként az ezerarcú Gyulát! Élvezze a város szépségét, gyógyuljon fürdőnkben, pihenjen száll...

Szállások Gyulán



és környékén